Bodegas De Muller werd in 1851 opgericht door Don Augusto De Muller y Ruinard de Brimont, een lid van de bekende Champagne-familie De Ruinard uit Reims. Deze zag grote mogelijkheden in Tarragona, nadat alle wijngaarden in zijn geboortestreek waren verwoest door de Phylloxera-epidemie. In de haven van Tarragona bouwde hij een prachtige kelder waar hij zich toelegde op het vervaardigen van versterkte wijnen. Deze wijnen werden deels volgens het van het Sherrygebied bekende solerasysteem gemaakt. Met een begincuvée, waarbij het jaartal altijd op de fles staat aangegeven, wordt jaar na jaar verder gewerkt. Iedere keer wordt er wat afgehaald en bijgedaan. Zo ontstaan heel bijzondere mengwijnen, met een hoge gemiddelde leeftijd. Er zijn verschillende van deze solera’s, tot zelfs een die is begonnen in de 19e eeuw en meerdere die zijn gestart in de eerste helft van de 20e eeuw. Zeer bijzondere en complexe wijnen. Tot op de dag van vandaag is Bodegas De Muller wereldberoemd om deze bijzondere, oude wijnen die het meest doen denken aan oude Oloroso-sherry of oude Malaga. Daarnaast specialiseerde De Muller zich in het maken van Altaar-wijnen, die volgens zeer strikte regels gemaakt dienen te worden (geen chemische toevoegingen en klaren met eiwit). Ook nu nog is De Muller de enige leverancier van het Vaticaan. De droge tafelwijnen waren in het verleden van minder belang. Hierin kwam definitief verandering toen Bodegas De Muller in 1995 overgenomen werd door de rijke zakenfamilie Mantorell. Deze bouwde een supermoderne nieuwe kelder in Mas de Valle, vlakbij de stad Reus, waar zij zelf reeds goede oude wijngaarden bezaten. Hij schafte de allernieuwste materialen aan, evenals nieuwe Franse en Amerikaanse eiken vaten. In totaal beschikt Bodegas De Muller nu over 100 ha. eigen wijngaarden in de DO’s Tarragona, Priorato en Terra Alta waarvan een reeks wijnen geproduceerd worden van uitzonderlijke kwaliteit.
Bezig met laden...