Bart van Brummelen (22) ontdekte op jonge leeftijd dat hij thuis hoort in de horeca. Met zijn online winkel Kist Vol Kurken verkoopt hij wijnen met een verhaal. ,,Bij een lekkere maaltijd mag een glas goede wijn niet ontbreken.’’ 

Gastheer Bart weet er alles van. Als kleine jongen wist hij al wat hij wilde. ,,Een restaurant had altijd iets magisch voor mij. Het eten, de service, de beleving. Dat wilde ik ook!’’

Vanaf zijn veertiende werkte Bart in de horeca. Eerst in de keuken, later in de bediening en als gastheer en sommelier. Na zijn middelbare school besloot hij een horeca-opleiding te volgen. Toch lonkten de schoolbanken niet, maar juist het restaurant. ,,Ik heb altijd al een grote ondernemersdroom gehad’’, legt hij uit. ,,Dat wilde ik combineren met mijn twee passies: eten en wijn.’’

Wat er ook op je bord ligt: Bart weet precies welke wijn er het lekkerst bij smaakt. Tot in detail vertelt hij over de afkomst van een fles. ,,Vroeger wist ik het verschil niet tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc. Gelukkig is dat nu anders’’, lacht hij.







Op dit moment verkoopt hij twintig soorten wijn. Denk dan niet aan een saaie supermarktwijn. ,,Supermarktwijnen verpesten het juist voor de kleine wijnboeren’’, zegt Bart. ,,Ik vind authenticiteit juist belangrijk. Elke wijn heeft een verhaal. Zoals deze Traminer uit Azerbeidzjan.’’  Hij laat een grote fles witte wijn zien. ,,Deze wijn is een echt paradepaardje. Het is een exotische witte wijn, met hinten van mango. Perfect in combinatie met kruidige gerechten. Azerbeidzjan is geen voor de hand liggend wijnland, maar als je het eenmaal proeft, zul je begrijpen waarom ik het verkoop.’’

Proeverijen

Bart brengt de smaken van de wijnranken in Azerbeidzjan, Italië en Frankrijk naar Nederland. Naast de verkoop van wijn, geeft Bart ook volledig verzorgde proeverijen bij mensen thuis. Want de wijnproever is een fijnproever. ,,Wijn proeven is ook een stukje beleving’’, legt hij uit. ,,Van een goede wijn geniet je met al je zintuigen. Ik wil mensen graag die ervaring bezorgen. Tegelijkertijd leer ik zo om een goede gastheer te zijn.’’

Een eigen onderneming op 22-jarige leeftijd is geen slechte prestatie. Toch staat de nuchtere wijnkenner daar niet zo bij stil. ,,Ik kan juist nog zo veel bijleren!’’, roept hij. ,,Een sommelier vertelde me ooit dat je in een mensenleven nooit alles te weten kunt komen over wijn. Mijn doel is om er zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen.’’ Daarom volgt Bart nu een opleiding als professioneel gastronomisch sommelier. Daar vergaart hij kennis van de grote namen uit de wijnwereld, zoals Peter Klosse en Erik van Kampen. ,,Of dat ik daar tussen mag zitten!’’

Netwerken doet Bart slim. ,,Ik heb vanaf mijn veertiende in allerlei restaurants gewerkt. Daar leerde ik de leukste mensen uit het vak kennen.’’ 

Op zijn cv staat werk in Eetvilla van den Brink (Soest), Restaurant Salentijn (Nijkerk), El Qatarijne (Utrecht), Bar & Kitchen Sabrosa (Soest) en Restaurant Greenfields (Baarn). Eetvilla van den Brink serveert Barts dessertwijn en ook Greenfields slaat regelmatig wat dozen in. ,,Maar ook mensen die liever thuis een fles wijn opentrekken, zijn bij mij aan het juiste adres!’’

Wielen

Bart heeft grote dromen voor zijn zaak. ,,Een wijnbar op wielen op lange termijn lijkt me fantastisch’’, zegt hij. ,,Dan kan ik mijn wijn schenken op leuke foodfestivals in de buurt.’’ Toegegeven, Kist vol Kurken op Kannen & Kruiken ligt lekker op de tong.

Tot die tijd is Bart druk genoeg. Hij werkt vier dagen per week als gastheer en sommelier, onderhoudt zijn webshop en in het weekend houdt hij proeverijen. Dan blijft er toch weinig vrije tijd over? ,,Het is maar hoe je het bekijkt. Ik zie mijn werk juist als mijn hobby. Als ik mensen een heerlijke avond kan bezorgen met mijn wijn, dan is mijn avond ook geslaagd. Proost!’’ 
  Bernadette Keizer     23-09-2018 11:45